Rask seiling og melding om lavtrykk

Da har vi altså kommet veldig godt igang med ca 380nm utseilt første to døgn. For ordens skyld er posisjonen vi oppgir kl 12 utc, mens bloggen blir ofte skrevet senere. Total distanse vi skal tilbakelegge til Kinsale er 1150nm - i virkeligheten gjerne 1300nm gjennom vannet. Den første tredjedelen gjorde vi unna på rett over to døgn… Vi antar allikevel at vi kommer til å bruke rundt åtte dager totalt.
Som sikkert de fleste vet mottar vi daglige værrapporter og meldinger via email basert på vår posisjon fra Mads i FriVind. Dette er vanligvis en flott måte å kunne tilpasse seg “det som kommer”. Ulempen er at noen ganger kunne det kanskje vært greit å ikke vite om det “som kommer”. Slik kan det oppleves nå; vi har fått melding om ett tildels kraftig lavtrykk som absolutt vil passere vår rute. Vi kommer sannsynligvis i nærkontakt natt til søndag. Ser ut til å vare i noe over ett døgn. Valget ett av to; snu eller gjør båt og mannskap klar for vind og bølger over middels.
Sammen med Tempest, Aurelia og noen danske båter går vi for det siste. Det betyr at matpakke må smøres, alt løst inni båten må pakkes ned, vi skifter til stormfokk, monterer tredjerev og gjør klar drivanker (SeaBrake), mm. Alltid litt rart å måtte gjøre alt dette mens havet bare legger seg mer og mer og vinden er i ferd med å forsvinne helt, men forberedelser er det viktigste i møte med dårlig vær.
Hvorfor ikke endre kurs? Kunne vært ett alternativ, men dette lavtrykket ser ut til å passere fra vest mot øst og dersom vi legger kursen mot Spania (La Coruna) vil det bare komme etter oss. Ingen seilere ønsker å nærme seg en ubeskyttet kyst som den spanske i høy sjø og sterk pålandsvind… Uansett har vi to dager på forberedelser og mye kan enda endre seg. Meldingene ser allerede bedre ut enn de gjorde i starten og vi håper dette fortsetter. Pigalopp er uansett klar om Neptun byr til dans.
Idag har vi hatt fin-fin seiling med vind 15-25kn mellom 90-120 grader babord - forhold som Pigalopp’en liker svært godt. Nå venter heldigvis to rolige dager. Fredag blir altså arbeidsdag ombord og vi venter i spenning på oppdaterte værmeldinger fra nord!

3 kommentarer til “Rask seiling og melding om lavtrykk”


 1. 1 Rune

  Godt å høre at dere kom dere av gårde etter planen og gjør god fart. Håper Trond har funnet godstillingen på benken og klarer holde putene tørre under nattevakta. God seilas videre og lykke til i lavtrykket. Dæ æ jo greit å få prøvd det dær tryseilet så de sa på Røvær. Hils de andre båtene hvis dere er innen vhf avstand.

  Rune

 2. 2 Mario

  Hei

  Ser ut som Pigaloppen gjør god fart med 1 crewmedlem mindre. Jeg gjør meg klar til helg, dere til uvær. Håper det blir tango med Neptun og ikke foxtrot. Lykke til gutter. HA god helg og stå på.

  Mario

 3. 3 Jørn Harald

  Hei! Jeg er meteorologen til Aurelia. Finberegning viser at lavtrykket vil komme inn bak dere lørdag kveld. Så lenge dere er nord for 45 graden går dere klar av det meste. L-trykket er heller ikke så kraftig at det er grunn til stor bekymring jf. dagens blogg.

  Jørn Harald Andersen
  Horten

Skriv en kommentar