15. sept - La Coruna, et samlingsted for Skandinaver?

Vi har satt avgang til senest ni neste morgen for å unngå trøbbel med dybden i kanalen ut av havn. Vi kom inn på høyvann, og trass i at det står den skal holde 3 meter er vi noe i tvil – mistenker at vedlikeholdet(mudring) har blitt noe sløvere utenfor sesongen som vi er nå. Vi starter motoren klokka ni som planlagt og merker illeluktende røyk som velter ut ventilen fra motorrommet. Vi tror først det er dynamoen som har røket men etter en nærmere inspeksjon foretatt av siviløkonom Øystein og maskiningeniør Hjalmar, er konklusjonen at viftereima er for slakk. Lukta kom sannsynligvis fra smuss fra viftereima som har kommet inn i dynamoen. For å komme oss ut av havn i tide strammer vi bare viftereima men har ekstra som skal skiftes i neste havn.

Det er fantastisk seilevær og vi koster avgårde i over 8 knop i platt lens. Jeg er nede og gir Jonathan grøt og Øystein kommer ned for å hente noe. Plutselig tar vinden tak i seila og båten begynner å krenge noe voldsomt – vi er på vei til å broache men Øystein klarer å få sluppet storseilskjøtet og båten retter seg opp til normal krengning igjen. I dette området kan det, som vi oppdaget, komme kraftige vindkuler ned langs fjellene på land som kan være ganske uberegnelige. Flying Penguin hadde en full broach. Vi går videre med bare storseilet oppe men klarer fremdeles over 8 knop uten motor :-)

Vi legger oss i den inderste havnen ved La Coruna by. Her er det mange andre Skandinaviske båter og en etter en kommer det inn flere. La Coruna er et vanlig landkjenningspunkt etter å ha krysset Biscaya. Svenskene er i flertall men vi er også tre norske båter og to danske. Og jeg må si at hvis jeg har hatt noe å klage over med å bo i en båt med en liten baby, enten det er plass, vaskemuligheter eller noe annet så skal jeg prøve å holde munn fra nå av. I La Coruna traff vi en norsk familie Pauline og Pål med deres to gutter på 7 og 9 år og minstejenta på 5 mnd. Familien er på samme tur som oss i Madonna, en Beneteau First 31.7 fot med bare to lugarer! Som om ikke plassen allerede var utfordrende nok kjører de tøybleier for å spare miljøet og dermed et øker vaskemengden betraktelig!! Jeg synes tøybleier i båt uten vaskemaskin høres ut som et himla stress men Pauline forsikrer meg om at det er veldig greit så lenge en tar et par vask til dagen. Disiplin – jeg bøyer meg i støvet!

Den andre norske båten (Kaisa) er et ungt par i 20-årene som skal til Karibien med en 25 fots(!!) seilbåt! De kom inn i går (onsdag) etter å ha gått Biscaya fra Brest og drev nå og tørket ut av båten. De hadde hatt det tøft det siste døgnet med mye vind og bølger og dermed fått vann inn i båten. Øystein syntes det hørtes så forferdelig ut at i går kveld la han en av de ovnene vi vanligvis har stående i båten om vinteren for å holde lunk, i cockpiten deres. Kanskje treffes vi igjen kanskje ikke – vi håper bare at de har 220 volt slik at de får brukt den!! Gutten hadde minimalt med seileerfaring fra før av – her var det jenta som var kaptein ! Tøft par synes jeg om enn noe vågale med så liten båt :-)

De fleste vi har truffet på veien har synes at vi var tøffe som har dratt på langtur med en så liten baby – men alt i betraktning så har vi det fantastisk komfortabelt og ukomplisert her ombord i Pigalopp :-)

Jonathan ble forkjølet på vei til La Coruna og har delt villig på både snørr og ”soggel” til foreldrene sine. Både Jonathan og mammaen tilbringer dermed det første døgnet i La Coruna med rennede nese og feber. Far flytter inn i forpiggen før å unngå å bli smittet av de samme bassiluskene (og får dermed også en natt uten å bli vekket av lille Jonathan ).

Vi har lenge hatt lyst på fisk men ikke helt visst hva det var en fikk her – både rare navn og fasonger på fiskene her. Endelig fikk vi tak i laks i en ferskvaredisk – mannen bak disken skrøt over at det var kvalitetslask fra Noruego. Ja visst – den hadde reist like langt som oss – men god var den!!!

Vi bruker tiden til å få vasket klær som har hopet seg opp – og det er ikke lite med en sånn liten tass som Jonathan – tenk så fantastisk det hadde vært å ha en vaskemaskin ombord!! Noen større seilbåter har denne luksusen men ikke vi…. Men vi kan jo ikke klage :-)

0 kommentarer til “15. sept - La Coruna, et samlingsted for Skandinaver?”


  1. Ingen kommentarer

Skriv en kommentar